Akasha

Akasha - Isle of Kawi
Label:
Ad Perturiam Memoriam
Site:
-
Jaar:
2007
Duur:
42:06
Recensent: OProg
Waardering:

Dat progressieve rock soms uit de meest vreemde uithoeken kan komen zal inmiddels bij de liefhebber wel bekend zijn. In het geval van Akasha is het niet anders. De Noren brachten in 1977 een album uit om vervolgens weer net zo geruisloos te verdwijnen als ze waren gekomen. Gelukkig heeft het inmiddels ook alweer vergane label Ad Perpetuam Memoriam het ooit op cd uitgebracht, anders had ik waarschijnlijk nooit van het bestaan van het album geweten.
De band was afkomstig uit Finnsnes, een kustplaatsje helemaal in het noorden van Noorwegen. Ik begreep dat het met zijn inmiddels vijfduizend inwoners een belangrijk centrum in het gebied is. Naast dat het een wonder mag heten dat er in een dusdanig geïsoleerd gebied nog voor het internettijdperk een progband bestond, is het een even groot mirakel dat de band zelfs toekwam aan het opnemen van materiaal en dat er in hetzelfde dorp een platenlabel bestond. In 1977 kwam 'Isle of Kawi' dan ook uit op het plaatselijke BAT Records als BATLP 0002. Het zal niemand verbazen dat de studio waar het album is opgenomen er niet één was die bestond uit het nieuwste van het nieuwste. Sterker nog, de ruimte die gebruikt werd als studio had ooit een ander doeleinde. De opnames zijn gemaakt met een vier sporenrecorder in een omgebouwde schuilkelder van een plaatselijk hotel. De productie is gezien de waarschijnlijk barre omstandigheden zeker niet slecht maar wel zeer primitief. De LP kreeg alleen lokaal distributie en dat is jammer. Akasha laat namelijk zeer fraaie spacy prog horen met ladingen analoge instrumenten en dan met name zeeën van Mellotron.
De groep bestond uit zanger en toetsenist Sverre Svendsen, drummer Kjeil Evensen, bassist Arild Andreassen en gitarist en keyboardspeler Jens Ivar Andreassen. Daarnaast maakt het beknopte boekje nog melding van tekstschrijver Tor-Jonny Hansen en Bjørn Hugo Gjøen, die verantwoordelijk zou zijn voor de lichtshow. Dit geeft dus aan dat de band in ieder geval optredens heeft gegeven. De heren voeren ons langs acht fraaie, in het Engels gezongen nummers, die een melancholisch gevoel geven. De sfeer is typisch jaren zeventig en Scandinavisch.
Liefhebbers van bands als Spring, Epidaurus, Cosmos Factory, Landberk en het vroege Tangerine Dream zullen met dit schijfje zeker uit de voeten kunnen. Jammer is dat de cd nog amper te verkrijgen is en dat er verder over de band zo weinig bekend. Maar laten we het positief bekijken en blij zijn dat dit muzikale document uit Finnsnes in ieder geval over is gebleven.

OProg (02-2008)

Bezetting:

Sverre Svendsen - vocal, Mellotron on "Light and Darkness"
Kjell Evensen - drums
Arild Andreasson - bass
Jens-Ivar Andreassen - guitar, Mellotron, synths, piano, organ
Tor Johnny Hansen - words on "Death Hymn"

Discografie:
Isle of Kawi (1977)

More A

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved