JProg's Best of 2014 Prog Rock Related Releases1
Pink Floyd
The Endless River
Prog of Related Prog? Het laatste album dus. Een bijna geheel instrumentale ode aan Richard Wright die hoge kwaliteit en het unieke PF-geluid heeft.
2
Alt-J
This is All Yours

“Er is te veel over nagedacht” en “ze maken het te moeilijk” las ik ergens. Gelukkig maar, het is ook nooit goed. Geen progrock band maar dichtbij en vernieuwend.

3 Foo Fighters Sonic Highways
David Grohl kan dan spijt hebben van de bandnaam, van dit album zeker niet. Het afsluitende "I Am A River" is bijna een onvervalst progressief topnummer.
4 Jack White Lazaretto
Eigenzinnig en origineel. Songs waar van alles mogelijk is. En de vinyl revival wordt gevierd met een LP vol elektrische en mechanische vondsten.
5
Elbow
The Take Off and Landing of Everthing
Zanger Guy Garvey blijft dominant maar dit album is opnieuw heel fraai. Ingetogener dan ooit, iets meer los had gekund, maar wordt ook weer niet echt gemist.
6
Temples
Sun Structures
Neo-psychedelische rock. Zo kan je alles geïnspireerd door het verleden wel met “neo” ervoor aanduiden. Deze Engelse band is zomaar een grote broer van Tame Impala en Toy.
7 U2
Songs of Innocence

Door het weinig verheffende weggeven van een download via Apple een negatieve start. Maar het is, behoudens het openingsnummer, gewoon een goed album.

8
Archive
Axiom
Het is meer een collectief dan een band en de muziek is misschien wel gewoon progressief. Op deze veel Pink Floyd referenties en een geweldig gebruik van kerkklokken.
9
Daniel Lanois
Flesh and Machine
Bij de eerste luisterbeurt viel het tegen maar na een aantal malen ontrafeld zich een bijzonder en ambient getint werkstuk vol mooie wendingen.
10
The War on Drugs
Lost in the Dream
Hoog in vele jaarlijsten maar echt bijzonder is het niet. Uitstekend met zoveel referenties dat ik degenen die dit goed vinden zo een hele boel namen en titels kan aanbevelen.

Best Re-issues 2014

1 Pink Floyd The Division Bell
2
King Crimson
The Road to Red
3
Led Zeppelin
Led Zeppelin I, II, III, IV, Houses of the Holy


© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved