Mike Oldfield

Mike Oldfield - Hergest Ridge (deluxe edition)

Label:
Mercury Bandsite: Mike Oldfield
Jaar:
1974/2010 Duur: 52:45
Recensent: OProg Datum 07-2012
Waardering:

 

 



Ik was en ben totaal niet van plan de hele geschiedenis van Mike Oldfield nog een keer op te rakelen. Dat is bekend en liefhebbers die niet weten waar te beginnen moeten eerst eens Wikipedia er op na slaan om de beste man te ontdekken. Wel wil ik kort dit album nog maar eens aanhalen dat achteraf misschien ‘klem’ zat tussen twee meesterwerken.
Als een jong OProgje kocht ik, terwijl ik al het werk al kende, de vinyl box ‘Mike Oldfield Boxed’, jaren terug. Blij als een kind gingen de platen op de speler. Eerst ‘Tubular Bells’ en daarna ‘Ommadawn’. Die plaat die er tussen zat werd bijna als automatisme
overgeslagen. Jaren verstreken en in de golf ‘deluxe editions’ waren daar opeens de eerste drie albums.
Een avond als vanavond in Nederland maakt een hoop duidelijk wat je eigenlijk al weet. De deuren naar het terras staan open, op de achtergrond het onweer en de enorme bui regen. Op de voorgrond ‘Hergest Ridge’, misschien bij toeval misschien door het lot. Feit blijft dat het een geweldige soundtrack is om naar de regen en het onweer in de verte te turen met deze geluiden die het oor binnen komen.
Mike Oldfield besloot zijn tweede album opnieuw onder handen te nemen voor een nieuwe editie. Hij deed dat met verve. Hij maakte, door in de mix te wisselen met instrumenten die naar de voorgrond komen, het album helemaal af. Dit verhaal is ook om aan te geven dat ‘Hergest Ridge’ een meesterwerk is dat ook die status verdient. Helemaal als de regen klinkt op de achtergrond…

OProg (7-2012)

Discografie (selectief)
Tubular Bells (1973)
Hergest Ridge (1974)
The Orchestral Tubular Bells (1975)
Ommadawn (1975)
Boxed (verzamelaar) (1976)
Incantations (1978)
Exposed (live) (1979)
Platinum (1979)
QE2 (1980)
Five Miles Out (1982)
Crises (1983)
Discovery (1984)
The Killing Fields (soundtrack) (1984)
Islands (1987)
Earth Moving (1989)
Amarok (1990)
Heaven's Open (1991)
Tubular Bells II (1992)
The Songs Of Distant Earth (1996)
Voyager (1996)
Tubular Bells III (1998)
Guitars (1999)
The Millennium Bell (1999)
Tr3s Lunas (2002)
Tubular Bells 2003 (2003)
Light + Shade (2005)
Music Of The Spheres (2008)

More O

© 2003-2017 OJE Music OJE Web All Rights Reserved