Circle

Circle - Hollywood
Label:
Viva Hate
Site:
circlefinland
Jaar:
2008/2010
Duur:
60:15
Recensent: OProg
Waardering:

'Hollywood' van Circle ligt al een paar weken rond de speler en ik kan na die paar weken vaststellen dat ik nog steeds niet echt duidelijk weet wat ik er nu van vind. Het is hele knappe muziek, maar het album heeft nog geen seconde enige vorm van emotie op weten te roepen. Vreemd is voor mij het verhaal achter Circle. Weken was ik in de veronderstelling dat dit een nieuwe Finse band betrof. Niet voor niets zit er een sticker op het album met de tekst 'Exciting new band from Finland'. Verbazing was er dan ook te concluderen dat 'Hollywood' inmiddels album nummer drieëntwintig is van de band. Daarnaast betreft het ook geen nieuw album maar een schijf die twee jaar geleden al uit is gekomen op het Ektro-label. De richting die de band aan heeft genomen schijnt nogal moeilijk te benoemen te zijn. Zo speelden ze in het verleden speed metal, jazz, een soort krautrock en hardcore. Experimenteren schijnt voor de Finnen een basisnorm voor hun muziek te zijn.
Ik meen te begrijpen dat dit album de eerste is die wereldwijd uitgebracht zal worden. De band stuurt haar albums doorgaans de wereld in via het eigen Ektro-label. Dit is toch niet onopgemerkt gegaan, aangezien de superlatieven die ik voor dit collectief gebruikt heb zien worden niet mis waren.
Dit wil niet zeggen dat ik zelf ondersteboven ben van het gebodene. De band, onder leiding van bassist en gitarist Jussi Lehtisalo, maakt bepaald geen prog in de traditionele zin van het woord. Ik las een omschrijving waarin stond dat het album deels een ode is aan de Amerikaanse jaren-tachtig-metal. Dit doet men overigens met de hulp van een gastzanger, Bruce Duff. Misschien is deze bekend als voorman van de obscure metalband Jesters of Destiny. Hoewel deze band en hun enige, meer dan twintig jaar geleden verschenen album, waarschijnlijk al lang door zo goed als iedereen vergeten is. Ook dit album is heruitgebracht op Ektro. Maar het label “vergeten”, ik vermoed dat dit voor mij ook met Circle zal gebeuren. Je kan er niet omheen dat de band zeker kwaliteit in huis heeft. Helaas, mede door de stijl en de soort muziek die Circle maakt, moet ik concluderen dat het aan mij allemaal niet besteed is. Opvallend is de grote rol die zanger en gitarist Bruce Duff heeft. Normaal gesproken zingt toetsenist Mika Rättö die een opvallende hoge stem schijnt te hebben. Men heeft in dit geval een album het licht doen zien waar ik invloeden in hoor van Judas Priest, een vleugje Iron Maiden maar ook Can. Hoe Circle normaal klinkt weet ik niet en ik begrijp dat de albums per keer heel verschillend zijn. Gastmuzikant Bruce Duff is wat mij betreft niet echt een toegevoegde waarde. Eerder een soms hinderlijk obstakel dat de muziek in de weg staat. Het is dan ook jammer dat Circle veelal in dienst van de zang speelt. Had men dit niet gedaan dan had er, ook gezien het niveau van de band, veel meer in gezeten. Wat nu rest is een schijf die ik niet echt veel meer zal draaien. Daarvoor spreekt het geheel me, ondanks de muzikale vaardigheden van de band, toch veel te weinig aan.

OProg (01-2010)

Bezetting:
Bruce Duff - vocals, lead guitars, dulcimer
Mika Rättö - keyboards, acoustic guitars
Tomi Leppänen - drums
Janne Westerlund - guitars
Jussi Lehtisalo - bass

Discografie (selectief):
1994 Meronia, CD/2LP (Bad Vugum), 2007 CD re-issue (Ektro) (1994)
1996 Zopalki, CD/2LP (Bad Vugum) (1996)
1996 Hissi, CD (Metamorphos / Captain Trip(Japan)) (1996)
1997 Fraten, CD (Metamorphos) (1997)
1998 Pori, CD (Metamorphos), 2000 CD (Feldspar (USA)) (2000)
1998 Kollekt, compilation CD (Bad Vugum) (1998)
1999 Andexelt, CD (Metamorphos), 2000 CD (tUMULt) (1999)
2000 Prospekt CD (Ektro), 2002 2LP (Static Resonance) (2000)
2001 Taantumus, CD (Bad Vugum) (2001)
2002 Sunrise, CD (Ektro), 2006 2LP (Headspin) (2002)
2002 Alotus, CD (Klangbad) (2002)
2003 Guillotine, CD (Ektro), 2005 CD (Scratch) (2003)
2004 Golem / Vesiliirto, 2LP (Kevyt Nostalgia / Super Metsä) (2004)
2004 Forest, CD (Ektro), 2005 CD (No Quarter) (2004)
2005 Tulikoira, CD (Ektro), 2007 2LP + 7" (Headspin) (2005)
2006 Miljard, 2CD (Ektro) (2006)
2006 Tyrant, CD (Latitudes) (2006)
2006 Panic, CD (Ektro) (2006)
2007 Tower feat. Verde, CD (Last Visible Dog) (2007)
2007 Katapult, CD/LP (No Quarter) (2007)
2008 Hollywood, CD/2LP (Ektro Records) (2008)

More C

© 2003-2017 OJE Music OJE Web All Rights Reserved